„Casa de lemn Boissy”-casa constructorului de case din lemn!

Casa de lemn din Harghita-„Casa de lemn Boissy”

Cum arata casa din lemn a unui constructor de… case din lemn? Amplasata in Gheorgheni, judetul Harghita, aceasta casa ii apartine chiar fondatorului Domus Carpatica si nu difera cu nimic ca solutii tehnice alese de alte case pe care le-am ridicat. Poate doar ca o atentie suplimentara a fost acordata de proprietar izolatiei. Astfel, suprafata habitabila este de 200 de m2, iar peretii au grosimea de 160 mm, fiind captusiti cu vata minerala, la fel ca si acoperisul, ale carui panouri au o grosime de 300 mm, cu sarpanta din grinda lamelara.

Iernile sunt grele in depresiunea Giurgeului, dar aceasta casa este pregatita pentru a oferi tot confortul familiei Boissy. Efectul benefic al izolatiei cu vata minerala este completat de optimizarea suprafeteleor vitrate dar si de asezarea casei pe axul Sud/Sud Est si de dispozitivul de reciclare a aerului viciat care recupereaza 80% din caldura pierduta.

Temperatura medie anuala in interiorul casei este de 23 de grade Celsius, iarna fiind folosita o centrala termica pe lemn, care consuma aproximativ 8 m3 ster de lemn de foc per anotimp (pretul unui metru ster este de 220 lei).

Casa este completata de un garaj, in interiorul caruia iarna temperatura este mentinuta la 12 grade si de o sauna, pe care proprietarii asteapta cu nerabdare sa o puna in functiune. La fel ca in fabula in care cizmarul nu are cizme, tot alergand de la un santier la altul, proprietarul mai are inca de finalizat fatada, ceea ce se va intampla in aceasta toamna.

Intre timp „Casa de lemn Boissy” se apropie timid de finalizare,incepanda sa prinda forma viziunea lui Patrick despre cum ar trebui sa arate o casa de lemn in harghita,pozele din galeria foto fiind edificatoare cu privire la tehnologiile inovative folosite in atingerea teluilui,si anume construirea unei case cu o eficienta energetica maxima.