De ce o casa din Lemn?

Casa din lemn protejeaza impotriva agresorilor externi, frig, caldura, vant, zgomot. Calitatile naturale ale lemnului garanteaza o excelenta regularizare din punct de vedere termic si al umezelii, asigurandu-va un aer interior sanatos, atat vara cat si iarna.

Lemnul este un material care respira, comportandu-se ca un burete: absoarbe umiditatea cand aceasta este in exces, pentru a o reda atunci cand aerul este prea sec. Mentinand in mod constant un nivel al umiditatii de aproximativ 40%, o casa de lemn permite obtinerea unui climat interior din cele mai confortabile.Izolarea fonica joaca un rol important in confortul oferit de orice habitat. Casele din lemn sunt construite din panouri ce combina diferite materiale, care sunt foarte eficiente si in termeni de izolare fonica.

Datorita structurii sale celulare care capteaza aerul in volume mici, lemnul este un slab conductor de caldura, ceea ce inseamna ca este un foarte bun izolant termic. Astfel, lemnul ne protejeaza atat de frig cat si de caldura. La aceeasi grosime, lemnul are o putere de izolatie de sase mai mare decat caramida, de zece ori mai mare decat betonul, de 350 de ori mai mare decat a otelului si de 1.700 ori mai mare decat a aluminiului. Un perete de lemn cu o grosime de 16 cm are aceleasi proprietati izolante ca un zid de caramida gros de un metru.

Aceste calitati de izolant termic ale lemnului permit realizarea unor economii substantiale la incalzirea casei, de pana la 40% din valoarea uzuala a facturii. La aceeasi izolare termica, grosimea peretilor unei case de lemn va fi mai mica, permitand astfel sa se obtina mai mult spatiu. Asigurand un confort termic indiferent de anotimp, casele din lemn raspund si exigentelor programelor europene care incurajeaza economiile de energie.

Cu exceptia fundatiei, o casa cu osatura din lemn nu are nevoie de timp pentru a se usca, iar constructia se desfasoara surprinzator de rapid. Ceea ce in mod normal s-ar numi ziduri, in cazul nostru panouri din lemn si chiar acoperisul, dupa cum puteti vedea aici,  se construiesc in atelier, iar un “santier” pentru un proiect mai mic poate fi finalizat in doar cateva zile. Comparati aceasta situatie cu un santier classic, care dureaza in medie patru luni, generand o gramada de deseuri, de zgomot si de deranj.

Caracteristicile lemnului permit folosirea sa ca material de constructie in orice proiect, incurajand creativitatea arhitectilor. Constructiile din lemn pot evolua fara dificultate, amenajarile si extinderile ulterioare fiind facile. Ca figura de stil, desigur, putem spune ca nimic nu este batut in cuie in cazul unei case din lemn…

Tehnicile de constructie ale caselor de lemn au fost adaptate nevoilor arhitectilor, economistilor, specialistilor in energie si utilizatorilor finali, garantand o utilizare de durata din partea acestora. O casa din lemn este de cinci ori mai usoara decat una construita in mod traditional, necesitand mai putin material pentru fundatie, putand fi ridicate si pe terenuri mai moi.