- La aceeasi grosime, un perete din osatura din lemn permite obtinerea unei izolatii de cinci ori mai eficiente decât cea oferita de o casa traditionala din caramida si de 2.5 ori mai eficiente decât cea a unui perete construit din caramida tip porotherm si polistiren, dupa cum vom demonstra mai jos.
- Pe lânga toate avantajele recunoscute, casele din lemn ofera nu doar o foarte buna izolatie termica dar si un plus la capitolul habitabilitate. Astfel, la o suprafata de 8 x 10 metri, veti castiga 18 metri patrati, gratie grosimii rezonabile a peretilor!
Ce înseamna „λ” (Lambda) ? Exprimata în W / mK (wati pe metru kelvin), lambda permite masurarea conductivitatii termice a unui material. Cu cât valoarea lambda este mai mica, cu atât materialul are o putere de izolatie mai mare. Iata si câteva valori ale principalelor materiale de constructie si de izolatie :
- Pornind de la acest tabel, 10 cm de vata minerala cu înalta putere de izolatie termica, solutie utilizata de firma noastra, au un efect similar cu un perete din lemn gros de 70 de cm sau cu un perete din caramida gros de 210 cm.
- Cum calculam apoi rezistenta termica a unui material ? Valoarea “R” reprezinta capacitatea unui material de a izola termic. Valoarea rezistentei termice este functie de grosimea „e” si de conductivitatea materialului, „λ” (Lambda), fiind raportul acestor marimi. Astfel, R = e / λ.
Iata si un calcul comparativ al rezistentei termice în functie de structura utilizata pentru un perete de aproximativ 35 de centimetri
- (R corespunzator 25 cm caramida = 0.36)+(R corespunzator 10 cm polistiren= 2.5 ) => R Total = 0.36 + 2.5 = 2.86
- R Total = 5.41 (vezi detalii aici )
- (R corespunzator 12 mm panouri lemn = 0.070)+(R corespunzator 240 mm vata minerala cu înalta putere de izolare = 7.5 )+(R corespunzator 100 mm polistiren expandat R= 2.5 ) R Total = 0.07 + 7.5 + 2.5 =10.07
Se demonstreaza astfel ca o casa din lemn este net superioara caselor de caramida din punct de vedere al izolatiei termice pe care o ofera.